lørdag 31. juli 2010

Svalbard del lll
Søndagsmorgen og båttur med MS LANGØYSUND til Pyramiden står på menyen.. Litt anger på at jeg bestilte denne turen etter fredagens opplevelse, men gjort er gjort, så smil til verden og den smiler tilbake!

Vi møter G.K. O på avtalt sted og rusler ned til SAS hotellet.Der vi blir plukket opp sammen med en hær av turister.

Vi kommer ombord og etter en rask info av guiden forsvant alle turistene og vi fikk dekket for oss selv!!! HURRA!!!!

På tur ut fjorden forteller G.K om en konkurranse dem har der oppe for fastboende... Når skiller stetten fra Champangneglasset... I år ble det den 19 Juli... G.K hadde tippet den 20 Juli og ble ikke vinner. I fjor hadde det vært oppe noen som hjelpte til med spade... noen ønkser å vinne mer en andre!

Turistene koser seg inne i salongen og bruker penger i kafe delen....... når vi kommer mot planlagte mål blir dekket beriket med turister, men brått er dem borte igjen... Å da satt vi der 4-5 stykker med lue, votter og nydelig kaffe!


Først en tur inn i Tempelfjorden der vi får se Tempelfjelle som har fått navnet sitt etter sitt utsende som en gotisk katedral.Diabas er et fuglefjell med et yrende liv. Innerst i Tempelfjorden finner vi fangsthytta "Villa fredheim" til Hilmar Nøis som overvintret der inne 26 ganger, men har 38 overvintringer
totalt på Svalbard. Rett vedsiden av fangsthyttene lå Tuna og Von postbreen.
Etter en rask tur i Tempelfjorden tar vi turen til Billefjorden. Et fantastisk landskap med meget spesielle fjellformasjoner. Navnet Billefjorden kommer av den nederlanske hvalfanger Cornelius Claeszoon Bille....


En nyter bare slike opplevelser....

Nesten inne ved Nordskjodsbreen kommer disse fangsthyttene fram, det er ikke bare å gå ut og finne ved her!
Nordenskjoldbreen er like vakker som andre breer.

Legger dere godviljen til så ser dere her en sel..... :D


Vanlig ritualet om bord i MS LANGØYSUND var å servere wisky on the rocks der dem hanket opp is fra breen. Det er ikke hver dag en kan bruke is som er 3000 år gammel, men den smaket akkurat som wisky med is skal være.
Mens vi er inne ved Nordenskjoldsbreen får vi servert grillmat for at vi skulle ha masse energi når vi ble satt i land i Pyramiden.


Pyramiden kommer jeg til å lage et eget innlegg om.
Etter å ha gått pent på rekke med guid foran og en mann med gevær bak entrer vi på nytt båten for og ta fatt på heimturen.
Billefjorden er 30 km lang og 5-8 km bred så nå seiler vi langs land på motsatt side.
Det første vi får se er svenskehuset.
Dette er det eldste huset som står på Spitsbergen og har en tragisk historie.
En svensk ekspedisjon visste om dette huset da dem havarerte og skuta ble skrudd ned i isen. Redningen for dem var å komme seg hit, turen tok 17 døgn for dem 17 menneskene. Her håpet dem å kunne berge livet til noen fant dem når våren kom. Etter en dagbok som hadde lå i huset var 14 personer døde den 19 april og det er siste livstegn til dem. Skjørbuk mente dem var dødsårsaken, men i den senere år så antar dem at dem døde av blyforgiftning da dem spiste masse hermetisk mat som sto på hytta.Tro hva byggern av denne hytta tenkte som plasserte den der oppe.. Det var ikke enkelt å komme seg ned til sjøen..


Skansebukten ligger i ytre Billefjord i ly og le fra flere retninger. Under det imponerende fjellet Skansen er det en liten strand terrasse hvor det står en hytte, nord for hytta ligger det rester fra gruvedrift. Det har vøre prøvd på gruvedrift av mineralet gips flere perioder men ikke lykkes.
Denne båten er fredet som mye annet her og den ble brukt til å frakte varer fra andre fartøyer og til land.Vi setter nå farten mot Longyearbyen og dagen er snart slutt.

Bore breen et utsikten til dem i Longyearbyen.
Mektig landskap....Da er denne båturen over. Et minus er at det ble litt for mye turist..OK men det er ikke min siste tur hit og neste gang blir det ikke turist, men mer jakt med fotoapperatet siktet mot fugler, dyr og den utrolige floran som er der oppe.


Jeg anbefaler også Langøysund om noen ønsker en slik tur som dette. Guiden ombord på dette fartøyet var utrolig flink og du merket han fortalte fra hjerte. Han kom opp som spedbarn til Svalbard den tiden når båten dro i oktober så var det ikke muligheter for å komme seg til fastland... Da skrev dem julebrev og sendte med siste båten... Etter å ha opplevd Svalbard anno 2010 gjør man seg en tanke om hva som har vært her oppe... Det er ikke rart at dem som opplevde den tiden sier Svalbard er ødelagt den nå.....


Tusen takk til verten og guiden mens jeg var der og til Eidsbygdingen som var snill og låne oss leiligheten mens hun selv var på jobb i Sveagruven...Å det ble polarrev på meg. Et lite besøk på noen minutter før den strebet videre til neste "turist"
14 kommentarer:

 1. Flott serie dette, må ha vært en stor opplevelse. Mektige bilder fra fantastisk natur. Drømmer selv om å få oppleve Svalbard......

  Hilsen Oddmund

  SvarSlett
 2. Flott turisttbeskrivelse hvordan det er å gå i flokk. Fikk en hyggelig telefon fra Ole Jørgen som jeg skal bli med til Svalbard. Han hadde akkurat kommet hjem etter 1 uke i nordøstisen og Hinlopen. Holde deg fast. På ei uke hadde de 42 isbjørner i pakkisen.

  Terje

  SvarSlett
 3. Tusen takk Oddmund...er faktisk ikke så dyrt å dra opp dit, men jeg var heldig som hadde plass å bo...en STOR fordel å ha bekjentskap...skulle du dra anbefaler jeg deg å leie bil..dra inn til Bjørndalen og Adventdalen....men husk gevær..det får en låne der oppe, men kjenner ikke regelverket må helt sikkert vise at en kan handtere et våpen.

  Terje
  En gang skal jeg oppleve dette..blir "litt" syk når jeg leser om turen deres...oi det kommer til å bli kanon bra!!! koster litt også da. det er vel det som stopper meg...PENGER!! Prøver å få telfon fra Hamar, men ikke denne gang heller :D
  Når en har opplevd Svalbard light som jeg har gjort, så tripper en etter mer.., men du store i e fornøyd selv om det ble med reserfart...
  Nå skal jeg se på bildene fra sist tur hos Erlend Resell dem ligger fortsatt på brikken...
  monika

  SvarSlett
 4. Syntes det er dyrt å svi av snart 40 høvdinger på 10 dager men det får bli en opplevelse for livet.Blir sikkert ikke en årlig tur.

  Mår flere ganger for dag vist du ønsker å komme.

  SvarSlett
 5. Kommer gjerne en tur til mårland Terje..., men må strukturere hodet etter å ha bodd i bag på tur hit og dit i noen uker.. Mandag er det jobb!

  Snakkes!
  monika

  SvarSlett
 6. Hei Monika!
  Flotte bilder som viser at du har hatt en fin tur:-) Man kan ikke få med seg alt, men alt hva man kan få med seg;-)
  mvh Ronny

  SvarSlett
 7. Vilket fantastiskt äventyr. Verkligen fina bilder!
  - tack för att du delade med dig av upplevelsen. Ser fram emot Pyramiden nu då :-)

  SvarSlett
 8. Synes du har fått med deg utrolig mange flotte bilder fra svalbardturen! Du har virkelig et godt øye for god komposisjon og fine motiver! Ser ikke helt problemet med å komme seg ned til sjøen fra Svenskehytta, er vel bare å hoppe? :)

  SvarSlett
 9. Takk for turen. Nå kom den i "reprise" hos meg.
  Bra skrevet - meget bra fotografert. Stetten gikk den 18. juli og jeg hadde tippet den 19. Det var 10 dager FØR tiden. Statstikk sa nemlig at stetten SKULLE gå den 28. juli. Nå sitter jeg og spiser frokost og ser på stetten (restene)

  See you!

  SvarSlett
 10. Tusen takk for hyggelige kommentarer!
  Det er ikke bare å hoppe for det er kadt isjøen :D
  Linselus...tusen takk for hyggelig selskap!

  Jeg anbefaler alle å stikke inn å se på bloggen til Espen Bergersen.... Her er det blinkskudd på rekke og rad... ANBEFALES!!!
  monika

  SvarSlett
 11. Hei Monika.
  Takk for en fin reise i ord og bilder.Kjempebra.
  Klem Bjørn.

  SvarSlett
 12. Hei Monika !
  Ser at du har hatt en kjempe flott tur Monika. Mange fine landskapsbilder du vises oss her, hvor det er meget godt utført mht det tekniske delen.

  mvh duy

  SvarSlett
 13. Oiii her var det mye bra Monika.
  Alt fra lekre landskapsbilder, til mennesker og dyr.
  Takk for titten
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 14. Så utrolig vakkert bilde av svenskehuset og av den fredede båten! Ha en fin dag:-)

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med en kommentar!