onsdag 7. mars 2012

Salgsvare til tyske naturfotograferDet er lenge siden jeg hørte om den tyske fotografen som oppdaget ørnene i Rødvenfjorden. Nå er min fotografiske ørn blitt handelsvare for andre tyske fotografer sammen med moskus på Dovre og selvsagt den fine naturen.

Den er flere ørner som stuper på fisk i Rødvenfjorden, å det kan vi takke den lokale fiskeren for. Daglig kaster han ut en godbit og han forteller at det er like artig hver gang den kommer stupene.


Her er linken til Naturblick.

Det som er så artig er at når jeg har pratet med dem, Så har jeg fortalt dem om Terje Sylte som driver utleie både på rovfugl og mår... Da får jeg til svar... Det vi må betale for så det er ikke så aktuelt.

Erfaringer så dropper det ikke mange gullpenger til lokalsamfunnet heller.

Det fine er jo at jeg kommer til dekka bord når jeg sjøsetter båten.6 kommentarer:

 1. Hallo,
  Dette innlegget må jeg bare kommentere. Ikke akkurat gjennomtenkte tanker nå i en sen kveldsstung, men det får stå sin prøve.

  Havørna er nærmest et kjennemerke langs kysten vår, og i løpet av de senere år har jeg blitt vanvittig imponert over denne flotte fuglen.

  Etter å ha sett den sporadisk her på Sørlandet i båt om sommeren og av og til også om vinteren, ble interessen vakt for alvor. Og etter et par turer til Ole Martin i Flatanger og en privattur til Lofoten i sommer, har det blitt noen hundretalls bilder, men aller viktigst noen flotte opplevelser. Særlig i Flatanger har jeg hatt noen fine stunder i båten til Ole M. Håper jeg snart skal få anledning til en ny tur.

  Nå begynner jeg vel å nærme meg poenget som du vel snakker om i ditt innlegg; nemlig gratispassasjerer. Jeg skjønner at mange lar seg lokke til vårt flotte land og havørnene og moskus mm. At utlendinger vil tjene på andres forarbeid uten å legge igjen noe særlig penger, er sikkert voldsomt irriterende for de som er i bransjen, men ikke så lett å gjøre noe med.

  Men jeg håper at det ikke blir for mange som driver som disse tyskerne du nevner. Det er kanskje ikke en unormal måte å gjøre det på, men det vitner vel kanskje om litt liten respekt for andres levebrød? Selv vil jeg ikke dra til Finnland for å starte konkurrerende virksomhet til Jari i Finnature eller ta med båten min til Flatanger om sommeren for å gå Ole M. i næringen f.eks.

  Men jeg vet nok hva som er løsningen og det har sikkert både Ole M. og Terje m.fl. skjønt;
  Nemlig å skape unike opplevelser for gjestene, og samtidig gi unike fotomuligheter gjennom lokalkunnskap, lang erfaring og ikke minst en væremåte som gjør at gjestene har lyst til å komme tilbake.

  For oss potensielle kjøpere av disse foto-opplevelser, er det kanskje et spørsmål om etikk.

  Nå har ikke jeg noe imot verken tyskere eller andre utlendinger, selv om det på generelt grunnlag er fristende å si at selv om vi lever i et internasjonalt samfunn med fri konkurranse, kan det være fornuftig å ha respekt for lokale næringsaktører enten det er i Norge eller i et annet land fremfor å skulle forsøke å få ut noen kroner av slike fotoreiser.

  For ikke å virke for negativ, vil jeg tilføye at den beste fremgangsmåte er å gjøre eksiterende tilbud enda bedre kjent også i utlandet. Havørn kan jo f.eks. fotograferes hos profesjonelle aktører fra Bergen i sør til langt i nord.

  Dette ble en forferdelig lang kommentar. Men takk for interessant innlegg på bloggen din. Det blir spennede å se hva andre mener om dette.

  Mvh Willy Gill, Lindesnes

  SvarSlett
 2. Slutter meg til det svært gode svaret du allerede har fått Monika.

  Mvh
  Svein Bekkum

  SvarSlett
 3. Hei

  Tusen takk W.G for en utfyllende og fin kommentar. Tusen takk til deg også S.B

  Tenkte i skulle fortelle litt historien bak disse ørnene. Dem var helt tydlig på matjakt. Denne fiskeren startet opp for noen år tilbake var ikke mating av ørn som var tanken, men den stupte lom når han sløyet fisken og tok innmaten. Dette førte til måker også kom, faktisk så ille at måkene ventet på han når han skulle på sjøen.. Han hadde veldig store problemer med å få satt ut line f.eks fordi måkene tok agnet før den sank til bunnen.
  For han var dette med ørna en naturopplevelse og hver dag så gjemmer han en fisk eller to til ørnene.

  Dette tror jeg har gjort at ørnebestanden har tatt seg opp her. Det paret som han gir mat får i snitt en unge hvert år. Fikern døper for klossmasjor..da det er utrolig gøy å se dem komme for å ta fisk til å begynne ned.
  Dette ser jeg som en hyggelig naturopplevelse. Å jeg har blitt mer flere ganger ut for å dra garn.
  AT det no har blitt tysk næring er for meg helt greit, bare dem oppfører seg. Det finnes desverre personer som ikke bryr seg om lover og regler.
  Men nå har denne tyskern satt av tidsrom for fotografering av denne ørna.Dette er noe jeg ikke kommer til å respektere og ta hensyn til. Passer det i min hverdag så tar jeg turen til ørnulf..selv om det kommer en tysk båt med 4 -5 peroner og er sure på meg.
  Jeg vet at jeg ikke kommer å fortelle noen av dei om andre dyr eller fugler i mitt lokalsamfunn... Hadde person lidenskapen naturfoto og ikke solgte videre ja da hadde jeg gladelig gjort det.
  Jeg har selv besøkt Ole M. og Smøla naturopplevelser som virkelig har levert ørnesafari. Ole Martin opplevde vi 25 stup på en kveld, kommer aldri til å glemme den kvelden. Dette gjør at en amatør får prøvd seg og kan sitte igjen med noen gode ørnebilder. Derfor spør jeg om disse tyske kan si det samme for her kan dem max om dem er heldig få 4-5..er det da blikkstille er det ikke sikkert den kommer ned en gang...i tilfelle fra båten.osv..ja ja det er ikke midt problem.

  Ha en fin dag..stikker ut å ser om jeg ser noe til ørnulf!


  Monika

  SvarSlett
 4. Flotte bilder av flyvende ørner.

  Et interessant tema du tar opp!

  SvarSlett
 5. Interessant innlegg og utfyllende kommentar og historien tilføying fra alle parter.
  Ingenting er gratis i verden. Vanvittig mye jobb at ørner har tillitt til The Eagles man eller andre. Hvor nært kommer de ørerne til de frekke folk og hvor dyktig er de til å styre båten sin. De kan prøve å ta bilde av kongeørn eller hauker i åpen v20 blå landskap. Da kjenner de at det er mye krefter og energir bak. Sånne folk har jeg ikke sans for.

  :) duy

  SvarSlett
 6. Tusen takk for kommentarer.

  Du er inne på noe her D.P.
  Hva betaler dem for...kan ikke den som kjører båten får ikke fotografene gode bilder.
  Gode ørnebilder får en ved rett lys, vind og en skipper som legger båten riktig.
  Både Ole Martin i Flatanger og Smøla naturopplevelser kjenner jo ørnene og vet akkurat hvordan ørna går ned.. Det er jo så tilrettelagt for oss fotografer.
  Å jeg dømmer ikke dem som driver dette heller, dem kan sikkert sitt fag...håper jeg for kundene.
  Jeg har enda ikke fått mitt bilde av ørnene i mitt nærmiljø...spørs om i ikke må kjøpe meg tysk visum :)

  Monika

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med en kommentar!